POP UP Pyhäkoulu

Oletko miettinyt mihin kaikkeen pyhäkoulusta olisi?

Pyhäkoulu on lapsen ja Jumalan yhteinen paikka, jossa olla, oppia ja iloita. Sen voi toteuttaa missä vaan ja innostavilla tavoilla: liikkuen tai musisoiden – niin että se on lapselle kivaa!

Suomen Pyhäkoulun Ystävät ry - SPY - tarjoaa intoa ja ideointiapua pyhäkoulutoiminnan toteuttamiseen paikallisseurakunnissa POP UP Tiimimme avulla. Tominnallisia Pop up –pyhäkouluja voi järjestää vaikkapa leikkipuistossa tai kauppakeskuksen pihalla eli siellä missä lapset ovat.

POP UP Tiimi voi esimerkiksi

- Toteuttaa Pop up –pyhäkoulun paikkakunnallasi.

- Visioida kanssasi, miten seurakuntasi pyhäkoulutoimintaa voisi kehittää ja miten siitä voisi viestiä.

- Vierailla paikkakunnallasi järjestettävässä kesätapahtumassa tai seurakunnan lastenleirillä.

Mikä ihmeen pop up?

Toteutus voi vaihdella paikallisten tarpeiden mukaan, mutta joitakin yhteisiä piirteitä SPY:n pop upeilla on.

 • ne ovat toiminnallisia pyhäkouluja Pop up -hengessä.
 • niillä on “menu”, josta osallistujat voivat valita itse pyhäkoulun toteutusmuodon
 • pop up -tiimin seurakuntakäyntiin liittyy keskustelu paikallisten pyhäkoulutoimintaa toteuttavien kanssa, jotta pyhäkoulun kehittäminen jatkuisi
 • pop up -pyhäkouluilla on yhtenäinen ilme, jossa keskeisenä on Päkä-hahmo.  SPY ry on tuottanut seurakuntien käyttöön esim. Päkä beach -flagit, Pyhäkoulu toimii- paidat ja SPY:n putkihuivit. Materiaaleja kannattaa kysyä Anital Ahtiaiselta (anita.ahtiainen@nuorikirkko.fi)
 • Tänä kesänä pop up- pyhiksissä sukelletaan rukouksen maailmaan.

Jos olet kiinnostunut kutsumaan tiimin seurakuntaasi, laita sähköpostia Anita Ahtiaiselle (anita.ahtiainen@nuorikirkko.fi) ja kerro toiveesi. Vierailu on seurakunnallesi maksuton. 

Näin järjestät itse pop up - pyhäkoulun

1. Kasatkaa innostunut porukka. 

Pop up - pyhäkoulun järjestämiseen ei tarvita kirkon alan koulutusta ja se on hyvä tapa innostaa seurakuntalaisia mukaan toimintaan. Pyhäkoulun tekijöihin on aina kuulunut runsaasti vapaaehtoisia, eikä pop up- pyhis ole poikkeus. Työhön tarvitaan vain avointa mieltä ja halua pitää hauskaa lasten kanssa!

2. Missä? Milloin? 

Miettikää, missä ja milloin haluatte järjestää pyhäkoulun. Pop upin idea on, että tilaisuus olisi mahdollisimman avoin ja sellainen, että kuka tahansa voi liittyä mukaan. Tavoitteena on myös, että aika ja paikka olisivat kohderyhmälle eli lapsille mahdollisimman sopivia. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset tapahtumat tai paikat, joissa lapset muutenkin käyvät, kuten puistot ja uimarannat, mutta jokainen seurakunta on erilainen.

3. Sisältö 

Tarjolla on jo kaksi pop up - pyhäkoulumenua. Kummassakin menussa on neljä pyhäkouluvaihtoehtoa, joista lapset saavat valita haluamansa pyhäkoulun - liikunta, rakentelu, musiikki tai kuvis. Voitte myös kehitellä menuja itse tai käyttää vain joitain vaihtoehtoja. Toivottavaa kuitenkin olisi, että lapset saavat vaikuttaa pyhäkoulun sisältöön.

4. Markkinointi 

Pop up - pyhistä ei ole ilman markkinointia. Miettikää, missä ja miten saatte kiinni ne seurakuntalaiset, joiden toivotte löytävän paikalle. Hyviä markkinointikanavia ovat some ja paikallislehdet. Kuvia markkinointimateriaalia varten löydät kirkon kuvapankista hakusanalla "päkä".

5. Pitäkää yhdessä hauskaa!

Pyhäkoulun jälkeen:

6. Jälkimarkkinointi 

Hyvään viestintään kuuluu aina jälkimarkkinointi: "Meillä oli kivaa - tule sinäkin ensi kerralla!" Pop up -tapahtumasta kannattaa postata kuvia seurakunnan somekanaviin ja esimerkiksi kirjoittaa juttu seurakunnan nettisivuille ja lehteen. Kuvia ottaessa muista huolehtia lasten kuvausluvista tai käyttää sellaisia kuvia, joista osallistujia ei voi tunnistaa.

7. SPY:n materiaalit 

SPY on tuottanut seurakuntien käyttöön materiaaleja pop up - pyhäkoulun järjestämiseen. Pop up -pyhäkouluille on suunniteltu yhtenäinen ilme, jossa keskeisenä on Päkä-hahmo. Materiaaleista löytyy esim. Päkä beach -flagit, Pyhäkoulu toimii- paitoja ja SPY:n putkihuiveja. Materiaaleja voi kysyä Anita Ahtiaiselta (anita.ahtiainen@nuorikirkko.fi).

Kesällä 2019 Pop up -pyhäkouluissä käsiteltiin luontoteemaa Sini Nikun kanssa. Tutustu 2019 pyhäkoulumenuun!

Kesällä 2018 Pop up-pyhäkouluissa sukellettiin rukouksen maailmaan Tuulin ja Katrin matkassa. Pop up-pyhäkoulut rakentuvat joko liikkumisen, musisoimisen tai käsillä tekemisen ympärille. Etsimme talven aikana uusia työntekijöitä vuoden 2019 Pop up -toimintaan. 

Tutustu kesän 2018 pyhäkoulumenuihin. Ne ovat vapaasti kaikkien käytössä. Lisää pop up -tiimin matkasta ja pyhäkoulupohdinnoista voit lukea blogin puolella.

Sini Nikku Päkänä Lapsimessuilla Anita Ahtiaisen kanssa
Kesätyöntekijät Tuui ja Katri

Kesän Pop up -kiertue

Pop up -pyhäkoulu vierailee kesällä 2019 useilla paikkakunnilla. Suurin osa vierailuista on kaikille avoimia seurakuntien tapahtumia. Tervetuloa mukaan!

 • 12.6. klo 15 Viitasaaren seurakuntakoti, Viitasaaren seurakunta
 • 13.6. klo 9.30 Kesäpesäpäivä Kuokkalan kirkossa, Jyväkylän seurakunta
 • 17.6. klo n. 9.30 Messukylän seurakunta, Tampere
 • 30.7. klo 10.00 Pitäjänmäen seurakunta, Helsinki
 • 7.8. klo 9.30 Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan perheiden retkipäivä, Hämeenlinna
 • 18.8. klo 10 Perhepäivä Hyvinkään seurakunta, Hyvinkää
 • 24.8. klo 12 Vihdin seurakunta, Vihti
 • 29.8. klo 19.30 Sipoon suomalaisen seurakunnan Taize -henkisen messun yhteydessä, Sipoo
 • 27.10. klo 10 Lastenkirkko Tikkurilan seurakunnassa, Vantaa

Päivitämme aikataulua, kun tarkemmat paikat ja ajankohdat varmistuvat.