Rauhankasvatus

Vuoden 2018 teema on rauha. Lapsi, joka saa oppia suhtautumaan kunnioittavasti eri tavoin uskoviin, saa valmiuksia uskonnollisesti ja kulttuurisesti moninaiseen maailmaan. Heidi Rautionmaan artikkeli käsittelee uskontodialogikasvatuksen mahdollisuuksia ja menetelmiä. Pyhäkolu tutustuttaa omaan uskontoon, ja siksi se antaa erinomaiset valmiudet kohdata myös muulla tavalla ajattelevia ja uskovia. Jokainen pyhäkoulu voi olla rauhankasvatuksen paikka. Paljon ei tarvita - tärkeintä on pyhäkoulunohjaajan itsetuntemus ja oma esimerkki kunnioittavasta suhtautumisesta eri tavoin uskovia kohtaan.

PDF-tiedostoRauhankasvatus.pdf (617 kB)
Pyhäkoulusta, uskontodialogista ja rauhankasvatuksesta. Heidi Rautionmaa

Materiaalia rauhankasvatukseen

Kultainen sääntö -kortit
Kultainen sääntö on eettinen ohje, joka toistuu uskonnosta toiseen. Lataa, tulosta ja leikkaa irti kortit, joilla voit yhdistää uskonnon ja version kultaisesta säännöstä! (Oikean vastauksen näet korttien alkuperäisestä järjestyksestä.)

Tunnista uskonto
Monikulttuurisuuskasvatusta edistää, että eri uskontojen pyhät paikat ja esineet tulevat lapsille tutuksi. Tässä tehtävässä tarkoituksena on yhdistää uskonto ja kuva pyhästä paikasta, esineestä tai symbolista. Ohjaajaa varten kuviin on liitetty lyhyet selitykset niiden merkityksestä.

Globaali etiikka -harjoitteet
Maailman uskontojen parlamentti on määritellyt vuonna 1993 globaalin etiikan julistuksen, jonka keskeiset teemat ovat 

  • väkivallattomuus ja elämän kunnioitus
  • solidaarisuus ja oikeudenmukainen talous
  • suvaitsevaisuus ja totuudenmukaisuus
  • tasa-arvoisuus ja kumppanuus

Materiaali sisältää jokaiseen teemaan liittyvän lyhyen harjoitteen, jonka avulla sitä voi käsitellä lasten kanssa.