Mitä opin lukemalla seurakuntien nettisivuja ja haastattelemalla pyhäkoulusta vastaavia.

19.11.2021

Kaisa Raittila



Tarjosin SPY:n brändityöskentelyn löydöistä kirjoitettua lehtijuttua suurimpiin seurakuntiin ja seurakuntayhtymiin. Kotimaan lisäksi aiheelle antoivat lehdessään tilaa Tampere, Oulu, Lappeenranta, Lahti ja Joensuu. Monet arvelivat palaavansa asiaan tai laittavansa kirjoituksen seurakunnan työntekijöiden kanaviin.

Yhteyshenkilöitä etsiessäni syötin seurakuntien nettisivujen hakukenttään sanoja kuten "lapsen hengellinen elämä", "kristillinen kasvatus", "iltarukous" ja "pyhäkoulu". Suosittelen: kokeile omassa kotiseurakunnassasi samaa. Satunnaisotannalla tulos oli masentava. Onnittelen, jos kotiseurakuntasi tekee tässä poikkeuksen.

Haku tuotti lähinnä uutisia päiväkerhoon ilmoittautumisesta tai pyhäkouluista, joista kaikista ei edes kerrottu kokoontumisaikaa ja -paikkaa. Pyhäkoulu esiteltiin muutamalla rivillä ilman ensimmäistäkään kuvaa, saati ohjaajien kasvoja ja heidän ajattelunsa esittelyä. 

Kuka vanhempi tänä päivänä jättää lapsensa yksin ryhmään, josta ei tiedä mitään, etenkin, kun on kyse niin herkäksi koetusta aiheesta kuin kristillinen kasvatus tai hengellinen elämä? Vaikka ohjaajat vaihtuisivat, eikö jokaisen seurakunnan pyhäkoululla pitäisi olla laatukriteeristö, jokin hyvän pyhäkoulun tsekkauslista, josta vanhemmat saisivat tuntumaa siihen, millainen tunnelma pyhäkoulussa on ja missä hengessä siellä keskustellaan?

Kun tietoa on niin helppo ja tavallista hakea netistä, hämmästyin, etteivät seurakunnat sivuillaan tarjoa perheille kädenojennusta kristillisessä kasvatuksessa. Kokoavan toiminnan satunnaiset ryhmät näyttävät ainoalta tukimuodolta, vaikka nettisivuilla voisi hyvin olla pieni lapsen hengellisen elämän ABC. "Miten puhua Jumalasta, jos ei itse usko?" "Entä kun lapseni kysyy kuolemasta?" "Milloin ja miten iltarukous kannattaa opettaa?" "Miten rakentaa lapsen kanssa pääsiäistä?" "Miten rakentaa lapsen kanssa joulua?" "Miten viettää pyhäinpäivää?" Kysymysten listaa voisi jatkaa perheiden ehdotusten mukaan.

Pyhäkoulusta vastaavien kanssa keskusteleminen paljasti ajattelun kapeuden. Ehdotukseni trampoliinipyhäkoulusta tai välipalapyhäkoulusta loksautti leuat auki.



Kuvassa on vaalensininen piirretty lammas, jonka puheluplassa lukee "Miten kotiseurakuntasi nettisivut tukevat perheiden ja lapsen hengellistä elämää? Ota yhteyttä kirkkoherraan ja viestintään."
Päkä on pyhäkoulun tunnus, jonka esivanhemmat ovat tuttuja pyhäkoulutauluista vuosikymmenten takaa. Päkä on kannustaa meitä olemaan lasten puolella seurakunnissa.